Як перакласці: “at someones fingertips”?

Ёсць адзін выраз, які я хз, як бы можна было цікава перакласці: “at someones fingertips”. Кажуць, калі ты маеш поўны доступ да чагосць, можаш гэта кантраляваць, накшталт “whole world at your fingertips”.
Можна было б перакласці як “на кончыках тваіх пальцаў”, але лухта нейкая…

У Сушы ёсць такія прыклады:

have smth. at one’s fi ngertips

1. ве́даць што-н. як свае́ пяць па́льцаў
  2. мець што-н. пад руко́й/у непасрэ́днай блі́зкасці; трыма́ць што-н. напагато́ве

Але мне здаецца, яно неяк не зусім дарэчна ў маім кантэксце

1 Like

Грок піша: Фраза “at someone’s fingertips” у перакладзе на беларускую мову азначае “пад рукой”, “у даступе” або “легкадаступны”. Яна выкарыстоўваецца, каб пазначыць нешта, што лёгка даступна чалавеку, гатова да выкарыстання без асаблівых намаганняў.
Прыклад:
“She has all the information at her fingertips.”
— “Усе звесткі ў яе пад рукой.”

Але ж гэта Грок. Ён бывае такую лухту піша…

1 Like

Дзякуй Гроку, у нейкім кантэксце гэта мае сэнс.
Але ў маім кантэксце мкжык дае іншаму мужыку доступ да бясконцай калькасці паралельных светаў у мультысусвеце і кажа яму, што ў яго цяпер усе свету at the fingertips.
Я думаю пакуль: альбо “ў тваіх руках усе мкльтысусветы” або “усе сультысусветы каля тваіх ног”. Што думае Грок пра гэта?

Вазьмі і спытайся ў яго. )

Вось што кажа Грок:
Выраз “at your fingertips” па-беларуску лепш перакласці як “пад рукой” або “у тваіх руках”, бо гэтыя выразы перадаюць сэнс лёгкай даступнасці і кантролю. “Каля тваіх ног” не падыходзіць, бо гэта больш літаральна і не адлюстроўвае метафарычнага значэння арыгінальнага выраза, якое азначае нешта, што знаходзіцца ў непасрэднай блізкасці і гатова да выкарыстання.

Найбольш натуральны варыянт: “пад рукой”. Напрыклад, “Усё, што табе трэба, заўсёды пад рукой.”

А чат ГПТ кажа мне:
Выраз “at your fingertips” на англійскай мове азначае, што нешта лёгка даступнае, пад рукой, адразу даступнае для выкарыстання.

Пераклады:

1. “У тваіх руках” – гэта не зусім дакладна, бо хутчэй азначае кантроль, улада над чымсьці, а не даступнасць.
  2. “Каля тваіх ног” – гэта вобразны выраз, але ён больш звязаны з падначаленасцю, пакорай, або размяшчэннем унізе, а не з даступнасцю.

Найбольш адпаведныя пераклады:

• “Пад рукой” – звыклы і дакладны варыянт.
  • “Як на далоні” – калі падкрэсліваецца лёгкасць доступу і бачнасць.
  • “На кончыках пальцаў” – калі хочаш захаваць вобразнасць арыгіналу.
  • “Лёгка даступна” – калі патрэбна больш нейтральна і без метафары.

Прыклады:

• All the information is at your fingertips
    Уся інфармацыя пад рукой / Уся інфармацыя на кончыках пальцаў.

Яшчэ прапануе варыянт “у тваім распараджэнні”.
Занадта шмат інфармацыі…

Ох ужо гэтыя ШІ… Дзе нашыя старыя добрыя перакладчыкі-натуральныя-інтэлекты?

1 Like

Іранічна, але наконт “у тваім (поўным) распараджэнні” жывы перакладчык згодны са штучным інтэлектам. “У руках” таксама дастаткова, на мой погляд. Кампенсаваць можна ў іншым адрэзку.

2 Likes